Restauratie Orgel

AANVANG RESTAURATIE HOOFDWERK LADE VAN DAM ORGEL

Johan Tuinstra, bouwcommissie

Vandaag 3 september 2018 is de firma Bakker & Timmenga uit Leeuwarden begonnen met de restauratiewerkzaamheden aan het van Dam orgel in de Grote Kerk. Het betreft hier de restauratie van de hoofdwerklade die lekkage en doorsprak vertoonde.Vanochtend waren drie orgelmakers naar Schagen gereden voor de werkzaamheden. Na een rondje door het orgel en koffie is men begonnen met de ontmanteling. Alle pijpen moesten van de lade en opgeslagen worden. De cancellen moesten allemaal los zodat de lade er uitgenomen kon worden. Ook het walsbord, cancellen raam en klavier zijn uitgenomen en meegenomen naar Leeuwarden.Het streven is om het klavier zo snel mogelijk te restaureren zodat die voor 30 september weer gebruikt kan worden voor de intrededienst van onze nieuwe dominee.

orgel

Het ophijsen van het walsraam naar de orgelzolder.

Op maandag 21 november is de firma Bakker en Timmenga begonnen met de opbouw van het hoofdwerk in Schagen. Om te beginnen moest alles waar ze nu nog bij konden,schoongemaakt worden voordat de walsramen in de lade weer teruggeplaatst werden. Om de lade weer in het instrument te krijgen was een hele onderneming.Hij is eerst vervoerd op wieltjes via het invalidenpad en de hoofdingang naar de kerkzaal.Daarna met een takelconstructie naar de orgelzolder gehesen en in het instrument geplaatst.Het volgende wat stond te gebeuren was alle aansluitingen tussen toets en lade te herstellen.

Toen dit gereed was kon men gaan controleren of op iedere plek waar een pijp komt ook lucht komt als je de desbetreffende toets indrukt en een register opent. Ondertussen werden alle pijpen stuk voor stuk schoongemaakt en gecontroleerd op beschadigingen. We praten dan over vele honderden pijpen. Dit bij elkaar was ongeveer 3 dagen werk met 2 à 3 man.

Als laatste moest het hele instrument opnieuw gestemd en geïntoneerd worden.Ook dit gebeurt pijp voor pijp en is een enorme klus. Hier is mee begonnen op 3 december.

Op het moment van schrijven zit de eerste dag van stemmen erop en de verwachting is dat het nog een dag werk is.

Het instrument staat er weer picobello bij, alle ongerechtigheden en lekkages enz. zijn verholpen met dank aan de fa. B&T voor hun vakmanschap en meedenken.

Het streven was om voor de Kerst het instrument weer in orde te hebben en dat is gelukt.