Villa Dennenoord in Bloemendaal.
Zie ook de website van Ons Bloemendaal voor meer monumenten.
Uit de Haarlemsche Courant: ” Aan Haarlemse architectuur trouwens al helemaal geen gebrek. Er werd in die tijd in Haarlem een gevelwedstrijd gehouden door de ‘Afdeeling Haarlem en Omstreken van de Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst’. Het ging daarbij om een beoordeling van gevels die tussen 1 mei 1903 en 1 mei 1905 zijn gebouwd. Waarom zo’n wedstrijd? Het Zondagsblad meldt: ‘Het doel, dat met dien wedstrijd beoogd wordt, is: Bevordering van de Bouwkunst; Opwekking van den kunstzin bij het
publiek; Medewerking van het Algemeen bij het streven tot verfraaiing van het uiterlijk aanzien dezer gemeente.’
In de jury zat onder meer de beroemde architect Joseph Th. J. Cuypers, de bouwmeester van de nieuwe St. Bavo, waarvan de bouw toen in volle gang was. Ook daaraan besteedt het Zondagsblad anno 1906 uitgebreid aandacht en daarover vertelde ik vorige week in deze rubriek. Het pand dat de gevelwedstrijd won bestaat helaas niet meer. Het was een majestueus huis in de sfeer van de Kleverpark woningen. De Haarlemse architect J.A.G. van der Steur (bekend van de Stadsschouwburg Haarlem) was de geestelijke vader en zijn eerste prijs leverde hem een gouden medaille op.
Het woonhuis stond op Baan 11; op die plek staat nu het Carlton Square Hotel.
Van der Steur kreeg daarnaast nog een eervolle vermelding voor het
karakteristieke woonhuis Nassaustraat 12. Dat huis, dat met zijn loggia een tikje Italiaans aandoet, bestaat gelukkig nog wel”
Een mooi voorbeeld van een ontwerp is het Coen Cuserhuis in Haarlem.
Villa Holland, aan de mooie Nieuwlandersingel in Alkmaar, werd in 1907 gebouwd als dokterswoning met praktijk naar ontwerp van de Haarlemse architect J.A.G. van der Steur. Het gebouw is opgetrokken in neo-Hollandse Renaissancestijl, een bouwstijl waarbij wordt teruggegrepen op de architectuur van de 17e eeuwse Hollandse Renaissance. Kenmerkend zijn onder meer de trapgevels, de kruiskozijnen met luiken, het gecombineerde gebruik van baksteen en natuursteen, en de toepassing van ornamenten zoals sierbollen, gebeeldhouwde (leeuwen)kopjes, pilasters, enz. Vanwege de architectuurhistorische waarde is Villa Holland aangewezen als Rijksmonument.